söndag 10 januari 2016

Mr Mercedes

Spännande bok!
Första boken i år är en bok av King fast lite ovanlig. Det är en deckare utan övernaturliga clowner och monster, fast de monster som finns i verkligheten kanske räcker?

Man känner igen sättet han skriver på men ändå är det annorlunda. (Har lite svårt för vissa saker som vissa ålderskillander, men låtsas inte om det så det går bra ändå att läsa.) Lättläst och kort bok för att vara King, 426 sidor, blir oftast bättre då det inte blir för långt.

Boken börjar med att någon kör in i en folksamling med en Mercedes och dödar flera. Sedan får man följa kriminalaren Bill Hodges som gått i pension och sitter hemma och tittar på tv och är deprimerad. Han har ingen riktig mening med livet längre, men när han får ett brev från en som kallar sig Mr Mercedes så börjar han undersöka saken.

Man är aldrig säker på att det kommer att gå bra, har läst för många Stephen Kimg böcker för det.  Vet att det ska bli en trilogi om Bill Hodges så jag ser fram emot nästa bok i serien.

Mr Mercedes och andra King-relaterade julklappar.
Betyg:
1 2 3 4

Fick också Silkesmasken, del två i serien om Cormoran Strike, deckaren som Rowling skriver om under namnet Robert Galbraith. Känns som om denna bok var lik Gökens rop som är del ett. Väntar därför med Silkesmaksen och tar någon annan bok mellan.

"Det är tidig morgon i en amerikansk stad som har drabbats hårt av den senaste finanskrisen. Kön med frusna arbetslösa män och kvinnor ringlar lång utanför hallarna där en jobbmässa snart ska öppna. Men innan portarna hinner slås upp dyker lyktorna på en bil upp i dimman. En ensam förare plöjer rakt genom människohopen i en stulen Mercedes. Åtta människor dör, femton skadas.

Månader senare kan den nypensionerade och deprimerade kriminalaren Bill Hodges fortfarande inte släppa fallet med "Mr Mercedes", mördaren som lyckades fly. Så får han ett brev från någon som påstår sig vara gärningsmannen. Hodges inser att Mr Mercedes kan slå till igen. Tillsammans med två oväntade medhjälpare ger han sig in i en farlig katt-och-råtta-lek i kamp mot klockan. Ska han lyckas förhindra en ny katastrof?

Mr Mercedes är Stephen Kings första renodlade thriller och en hyllning till den hårdkokta noir-genren."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar