torsdag 8 september 2016

The Mortal Instruments

Jag har läst / lyssnat på de första 4 böckerna i serien The Mortal Instruments av Cassandra Clare.

I serien så får man möta olika varelser, nedomvärldare, som lever tillsamman med oss. Demoner, vampyrer, varulvar, trollkarlar och älvor. Det finns också skuggjägare. Clary hamnar mitt i allt när hon och hennes kompis Simon en kväll är på en klubb. Clary ser att några personer dödar en kille på klubben de är på, men hon verkar vara den enda som sett något, och när hon kommer hem är hennes mamma borta.

Del 1: Stad av skuggor
Del 2: Stad av aska
Del 3: Stad av glas
Del 4: Fallna änglars stad

Planerar också att läsa de två sista delarna i serien. Förlorade själars stad kommer som ljudbok till Storytel 22/9 och Himmelska eldens rike 10/11. Troligtvis till BookBeat vid samma tid.

Del 5: Förlorade själars stad
Del 6: Himmelska eldens stad

Det är lite mycket kärlekshistoria ibland, och de känner hela tiden varandras hjärtan dunka genom kläderna (hur lyckas man med det?). Men i stort sett lagom underhållande och det får mig att läsa vidare och fortsätta på nästa bok.

 Betyg:
1 2 3-4

OBS! Risk för spoiler om man läser texten om böckerna nedan och inte har läst böckerna i ordning.

Del 1: Stad av skuggor
"Det är en vanlig söndagskväll och sommarlov. Clary Fray har fått med sig sin bästa vän Simon till klubben hon gillar, Pandemonium. Men det blir allt annat än en vanlig kväll, det blir början på Clarys nya liv. Clary blir vittne till hur tre ungdomar med konstiga tatueringar och vapen (tjejen har en piska!) dödar en kille inne på klubben. Om det nu är en "kille". Han ser väldigt konstig ut på slutet och hans kropp försvinner utan minsta blodspår. Och det är uppenbart att det bara är Clary som kan se mördarna. Det blir om möjligt ännu konstigare nästa dag då en av mördarna, Jace, dyker upp på samma fik som Clary och Simon. Och samma kväll försvinner Clarys mamma spårlöst ... "

Del 2: Stad av aska
"Clary Fray önskar att livet bara kunde återgå till det normala. Men vad är normalt när du är en demondräpande skuggjägare, vars mamma ligger medvetslös i en magipåverkad koma och du plötsligt kan se varulvar, vampyrer och älvor på gatorna?
Clary försöker dra sig undan från skuggvärlden för att kunna hänga mer med Simon (är han kanske mer än en vän?), men Jace tänker inte släppa henne så lätt. Och den enda chansen Clary har att hjälpa sin mamma är om hon söker upp Valentine, den ondskefulle skuggjägaren som mördat hennes morföräldrar - och dessutom är hennes pappa ..."

Del 3: Stad av glas
"Clary kämpar för att rädda sin mammas liv, men för att få hjälp måste hon åka till Glasstaden, Skuggjägarnas stad i hemlandet Idris. Men att ta sig in oinbjuden i staden är förbjudet enligt Lagen, och att bryta mot den kan straffas med döden ...

Kärlek är omöjligt och gamla hemligheter kan visa sig vara livsfarliga när Clary och Jace tillsammans står upp mot Valentine, den ondskefulle före detta skuggjägaren som också är deras pappa!"

Del 4: Fallna änglars stad
"Kriget är över och 16-åriga Clary Fray är tillbaka i New York. Allt verkar för en gångs skull vara precis som det ska; det är fred, Clary tränar på sin unika förmåga för att bli en skuggjägare och, framför allt, hon och Jace kan äntligen vara tillsammans!
Men ingenting varar för evigt.
Någon har börjat mörda skuggjägare, och Clary finner sig snart indragen i en kedja händelser som kan göra att hon förlorar alla hon någonsin älskat. Till och med Jace."

Del 5: Förlorade själars stad
"Jace är fri från demonen Liliths magi och Sebastian är död. Det är i alla fall vad Clary och de andra skuggjägarna tror, men plötsligt är både Sebastians kropp och Jace spårlöst försvunna ...

Trots stora sökinsatser lyckas Skuggjägarna inte hitta dem och Clary är utom sig av oro. När Jace slutligen söker upp henne förstår hon att något är väldigt, väldigt fel - Jace och Sebastian är bundna till varandra. Sebastian hotar att ödelägga världen, men om han dör kommer även Jace att dö. Clary måste göra något och snart spelar hon ett högt spel med både sitt eget och Jaces liv som insats. Hon skulle göra allt för Jace, men kan hon fortfarande lita på honom? Eller är han förlorad för alltid?"

Del 6: Himmelska eldens stad
 "Mörkret har sänkt sig och världen håller andan. Sebastian Morgenstern har slutligen rest sig och rustar för krig. Steg för steg infiltrerar han skuggjägarna, ställer dem emot varandra och förvandlar dem till mardrömslika varelser. Familjer splittras, älskande par bryter upp - kaos följer i Sebastians fotspår. Ingen går säker så länge han har Den infernaliska bägaren.

När flera skuggjägarinstitut attackeras världen över blir Clary, Jace och de andra skuggjägarna tvungna att fly till Alicante. Men inte ens där är de trygga. Clary, Jace, Simon, Alec och Isabelle förstår att de måste ta sig bortom den här världen, in i demonernas rike om de ska ha någon chans att besegra Sebastian.

Någon kommer att ge upp sitt livs kärlek, någon kommer att överleva och någon kommer att dö när striden om skuggjägarvärlden får sin upplösning."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar