fredag 19 januari 2018

Frågor jag fått om Förintelsen

Lyssnade på denna som ljudbok.  Boken är skriven så att Hédi svarar på frågor och berättar på det sättet sin historia. Det börjar med hur det var innan hon och hennes familj skickades iväg till ett läger och fram till hon kom till Sverige efter kriget.

Hon har även skrivit andra böcker om förintelsen, jag funderar på att läsa något om dem vid ett senare tillfälle. Denna var bra och intressant läsning om det hemska som hände då.

Betyg:
1 2 3 4 5


"Vad betydde det att ha sin syster med i Auschwitz?
Var man hungrig hela tiden?
När förstod du att det pågick ett folkmord?
Kan det hända igen?

I över trettio år har Hédi Fried rest runt i svenska skolor för att tala om Förintelsen. Vittnesmålet om hur hennes familj deporterades från sin hemstad, och hur hennes föräldrar mördades i Auschwitz, har berört tusentals elever landet runt. Ofta är det i mötet med elevernas frågor som katastrofens omfattning blir som allra tydligast. Det är direkta, konkreta frågor som bottnar i en grundläggande känsla för humanism. Tillsammans hjälper de till att göra ett ofattbart skeende mer begripligt. Hédi Fried är en av få överlevande som finns kvar och kan berätta sanningen. I Frågor jag fått om Förintelsen besvarar hon ett urval av de frågor hon fått genom åren, frågor som nu för första gången samlas i en bok. Bara genom att fortsätta ställa de svåra frågorna kan vi undvika att upprepa historiens övergrepp.

Hédi Fried (född 1924) är författare och psykolog. Hon är djupt engagerad i att arbeta för demokratiska värderingar och mot rasism. Hon utgår i detta arbete från sina egna erfarenheter från Förintelsen. Hon föddes i staden Sighet och kom efter befrielse från koncentrationsläger i Auschwitz till Sverige."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar