lördag 30 maj 2015

Årstider - Vårbedrift + Sommardåd + Höstgärning + Vinterverk

Boken Årstider av Stephen King innehåller  fyra noveller, eller så är de något mellan novell och roman då vissa är lite längre. Vårbedrift på s. 9-124, Sommardåd är på s 127 - 351, dvs 224 sidor och det är den längsta berättelsen i boken. Höstgärning s. 355-534 och och den sista Vinterverk.s. 537-612.

Vet inte riktigt varför berättelserna i boken fått så konstiga översättningar, för boken heter Different seasons på engelska men de enskilda berättelserna heter Rita Hayworth and Shawshank Redemtion, TheBody, Art pupil och The breathing method.

Vårbedrift handlar om Andy som sitter i fängelse för mord på sin fru, men är oskyldig. Precis som alla andra i fängelset om de får säga det själva. Man får veta allt genom en annan fånge som berättar historien. Berättelsen är kort, bara 124 sidor, men får högsta beytg av mig. Man fastnar snabbt i berättelsen och kan inte sluta läsa. Den har blivit till filmen Nyckeln till frihet (The Shawshank Redemtion) som har högst betyg av alla filmer på imdb.  Det var länge sedan jag såg filmen så i mitt huvud stämmer den bra med boken men jag måste se den igen för att vara säker.


Sommardåd handlar om 13-åriga Todd som råkat komma över gamla tidningar och insett att grannen Aethur Denker egentligen heter Kurt Dussander och är en gammal SS-officer. Istället för att anmäla till polisen så får han den gamle mannen att berätta om hur det var i Tyskland i förintelselägren, och och ondskan väcks till liv igen. De båda har varande i ett fast grepp och man känner på sig att det kommer inte att sluta bra.



Höstgärning, som trots titeln utspelar sig i slutet på sommarlovet. Det är varmt och torrt och har inte regnat på länge. Det är en berättelse om fyra 12-åriga pojkar och om barndom som snart tar slut. En av pojkarna får höra om en död kropp som ligger vid järnvägen en bit bort och berättar för de andra. De ger sig ut på en fem mil lång vandring för att själva titta på kroppen.

Stephen King är verkligen bra på att skriva om barn, han har flera bra barndomsskildringar i sina böcker. Den har också blivit till en bra film, Stand by me.

Vinterverk, eller The breathing method är den sista berättelsen. Den handlar om en sorts klubb där män träffas och berättar historier. Bra och läskig histora med välskrivna personer, som vanligt. Själva historien som titeln syftar på handlar om en blivande mamma som går till läkaren och får lära sig andningsövningar inför förlossningen.

Allt avslutas med ett litet efterord av Stephen King, intressant det med. 

Betyg:
1 2 3 4 5





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar