söndag 16 juli 2017

Den röda adressboken

Jag lyssnade på Den röda adressboken efter att ha sett tips om den på instagram. Det handlar om Doris som är gammal och ensam. Hon har haft samma röda adressbok hela livet och nu sitter hon och skriver in när gamla vänner dött i boken, nästan alla är borta nu. Boken är den gripande historien om hennes liv och jag måste erkänna att jag fällde en tår när jag läste den.

Betyg:
1 2 3 4 5

"Livet är som ett pärlband av människor. Vi möts och vi älskar, vi skiljs åt, vi skrattar förtroligt i djup vänskap, vi går igenom nederlag och vi får våra hjärtan krossade.

Doris har haft samma adressbok sedan 1928. I den finns hennes alldeles egna pärlband av människor som hon mött genom livet. Nu lever hon ensam i en lägenhet på Bastugatan i Stockholm. De flesta av namnen i adressboken är överstrukna, döda, och de enda avbrotten i ensamheten är hemhjälpens besök och samtalen med systerdotterdottern Jenny på andra sidan Atlanten.

En dag börjar Doris skriva ner sina minnen om vännerna i adressboken. Så att Jenny, som blir den enda att minnas Doris, också får tillgång till hennes minnen.

Den röda adressboken är en gripande historia som med stor intensitet skildrar den livserfarenhet som en äldre människa bär inom sig. Den spänner över ett helt liv och tar med läsaren på en resa till svunna tiders Paris, New York och Stockholm."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar