söndag 25 oktober 2015

Tredje principen

Den första delen i en svensk dystopi. Det är 200 år sedan de många krigen slutade. Nu tar man beslut genom TeBUS som står för Det Territoriella Besluts- och Utvärderingssystemet. Det tar beslut utifrån de fakta som finns. Byråkraterna börjar alltid med att läsa upp principerna, som alla kan:

Första principen: Alla människor är en del av Systemet, och i medborgarskapet är alla lika. Ingen skillnad görs på människor utifrån kön eller ras.

Andra principen: Systemet ska alltid erbjuda medborgaren tillräckliga resurser för att överleva. I gengäld erbjuder medborgaren sina färdigheter i det arbete för vilket hon är bäst lämpad.

Tredje principen: Systemet är fritt från religionens och ideologiska förtryck. Den som utövar politiska eller religiösa övertygelser ska betraktas som en fiende och till Systemet, och dömas i enlighet med det.
 
Men inte alla tycker om systemet. Man får lära känna flera olika personer som blir inblandade rebellrörelsen. Bland annat Levi som vill hjälpa sin syster som blivit fångad. en natt när hon var ute på ett uppdrag. Han som hållit sig undan från allt detta, sedan kampen tog hans föräldrar, blir motvilligt indragen i att försöka arbeta mot systemet.

Bra och välskrivet. Ser fram emot nästa del som kommer nu i dagarna :)

Betyg:
1 2 3 4  5 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar