lördag 15 oktober 2016

De öde landen

De öde landen är den tredje delen i Stephen Kings fantasyserie Det mörka tornet. Världen den utspelar sig i återkommer i flera andra av hans romaner. Det är en tjock bok (eller lång om man lyssnar på den).

Jag gillar personerna i serien mer nu efter denna boken, Roland har nu sällskap av Eddie och Susannah, men någon mer måste dras, Jake. På vägen får de sällskap av bumlaren Oy som är ett sorts djur. Kunde inte låta bli att googla Oy och det finns många fans som ritat bilder av hur han kan se ut. En sådan vill jag ha!

Ser fram emot filmatiseringen av Det mörka tornet (även om jag tycker att Roland borde ha varit en annan skådespelare mer lik den Roland som beskrivs i boken) och hoppas att den kommer så långt som denna boken också så de inte ger upp efter första.

Om det var någon annan än Stephen King som skrivit boken vet jag inte om jag hade orkat igenom hela. Det är lite segt och det händer inte så mycket mer i hela boken än att de är på väg, en lång transport mot något. Men jag gillar delar av boken och samtidigt som den är långsam så händer det plötsligt saker så jag måste fortsätta läsa. Fast lite kortare hade inte skadat...
 
Betyg:
1 2 3 4 5


"Roland, den ende kvarvarande Revolvermannen i en förödd värld, fortsätter sitt sökande efter Det mörka tornet, men han är inte längre ensam. Han har tränat upp Eddie och Susannah, som trädde in i Mellanvärlden från sina respektive tidsluckor i New York i De tre blir dragna, i revolvermännens uråldriga lärdomar. Men deras ka-tet är ännu inte komplett.

Någon mer måste dras från New York in i Mellanvärlden, någon som har varit där förut, en pojke som dött två gånger med ändå fortfarande lever. Ka-teten, de fyra som bundits samman av ödet, måste färdas långt i denna roman, och inte bara möta de giftiga öde landen och den ödelagda staden Lud som ligger bortom dem, men också ett ursinnigt tåg som kan vara deras enda möjlighet till flykt.

Romansviten Det mörka tornet ger prov på Stephen Kings mest fantasifyllda historieberättande: en magisk blandning av fantasy och skräck, western och science fiction. King hämtade sin inspiration till sviten från så vitt skilda källor som en riddardikt skriven på 1800-talet av Robert Browning, T.S. Eliots diktsvit Det öde landet och den välkända trilogin Ringarnas herre. Centralgestalten Roland av Gilead är inspirerad av Clint Eastwoods karaktär i filmen Den gode, den onde, den fule.

Serien knyter på ett intrikat sätt ihop hela Stephen Kings författarskap då de olika världarna i Det mörka tornet är sammansatta av platser, händelser och befolkade av karaktärer från Kings tidigare böcker.

För att bereda väg för de återstående delarna i sagan om Det mörka tornet innehåller De öde landen en specialintroduktion av författaren."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar