lördag 12 november 2016

Klyva vinden


När jag började boken så påminde den mig om Grottbjörnens folk, kanske mest för att det är en ung kvinna som är ensam bland ett folk som inte är hennes och trots alt klarar sig bra.

Arima är en ung stark flicka som är uppfostrad som en pojke och är duktig konstsmed. Det är därför hon blir utvald att komma med ryttarfolket sarmaterna. De sätter henne på prov, men hon är en bättre ryttare än vad de trott så hon får respekt från sarmaterna och klarar utmaningarna bra. Hon börjar passa in och få vänner, men är man duktig kan man också få fiender.

Jag gillade historien och känner för personerna. Jag tyckte om boken och rekommenderar den till andra som gillar historiska romaner.
Recensionsexemplar från Hoi förlag.

Betyg:
1 2 3 4 5 


"Det är 300-talet f.Kr. i området kring Svarta havet. I en magisk berättelse får vi följa Arima, en ung kvinna som fått en pojkes uppfostran och lärts upp till konstsmed. Hon blir för sin yrkesskicklighets skull bortrövad av sarmater - ett ryttarfolk styrt av kvinnor. Arima trotsar svåra motgångar, och blir tack vare sina färdigheter med pilbåge och till häst en respekterad medlem i samhället. Men hennes framgång väcker även avundsjuka, och att anpassa sig till kulturen i sitt nya hem är svårare än Arima föreställt sig. Sarmaternas lagar kan vara hänsynslösa: för att få gifta sig måste en kvinna först visa sig stridsduglig genom att döda en manlig fiende. Arima vill inte döda, men är det möjligt att gå sin egen väg?"


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar