fredag 29 december 2017

Mordet på Orientexpressen

Nu när det kommer en ny filmatisering av Mordet på Orientexpressen tänkte jag passa på att läsa om den.

Ett tåg som sitter fast i snön långt ifrån allt, och ett mord har begåtts. Tur att Hercule Poirot också är med på tåget.

Alla är lugna och sansade och det pratas och Poirot får fram mycket information. Jag hade glömt bort vem mördaren var som tur var och kunde inte gissa. Känns att boken är gammal då det inte händer så mycket, men jag är ändå glad att jag läste om den.

Betyg:
1 2 3 4 5


"En rysk prinsessa, en ungersk greve och en svensk sjuksköterska ... 

I en av litteraturhistoriens mest kända deckare reser en spektakulär skara tillsammans på den exklusiva Orientexpressen från Istanbul till Calais. För en av tågets passagerare ska resan bli den sista. När tåget fastnar i en snöstorm i bergen på Balkan uppdagas ett bestialiskt mord. Ombord i den luxuösa förstaklassvagnen finns lika många misstänkta som resenärer. Men också Hercule Poirot.

Mordet på Orientexpressen utkom år 1934 och översattes omedelbart till svenska. Flera generationer och en ny världskarta senare är Agatha Christies mästerligt komponerade intrig lika fascinerande. Skuld, rädsla och hämnd är universella teman som fortsätter att beröra människan. 

I nyöversättning av Helen Ljungmark har Agatha Christies romaner fått en enhetlighet som spänner över författarskapet. Förlegade begrepp har moderniserats utan att böckerna har förlorat en språklig förankring till den tid då de skrevs. Samtidigt har en brittisk underfundighet som tidigare förbisetts lyfts fram.

Agatha Christie (1890-1976) är känd över hela världen som kriminalromanernas drottning. Hennes böcker har sålts i mer än tre miljarder exemplar över hela världen vilket ingen annan författare i modern tid kommer i närheten av. Totalt har Christie skrivit åttio kriminalromaner och novellsamlingar, nitton dramer samt sex romaner under pseudonymen Mary Westmacott."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar