torsdag 28 december 2017

Stalpi

Stalpi är uppföljaren till Stallo som kom för ett par år sedan. Jag verkligen älskade Stallo med de nordiska övernaturliga väsen som fanns i boken. I denna bok så fortsätter berättelsen. Det tog ett bra tag för mig att komma ihåg alla personer då det var ett tag sedan jag läste första boken. Den känns lite segare än den första men jag gillar att få veta vad som hänt med Susso och hennes vänner. Om det skulle bli fler böcker så hoppas jag att de inte är lika svåra att komma in i som denna som var bra men saknade det där speciella som Stallo hade.

Betyg:
1 2 3 4 5"En varg fångas in och transporteras söderut. Men bilen når aldrig fram och för männen som kommit i beröring med djuret slutar det illa. Anders genomgår en förvandling som skrämmer bort hans familj och en dag ligger en främmande kvinna i hans säng. Hon talar om en by i norra Lappland som blivit ödelagd av en självmordsvåg. Nu har andra flyttat in och dit vill hon att de ska bege sig. Fast tomhänta kan de förstås inte komma. 

Under tonåren satt Susso och Diana ihop. Sen gled de isär. Diana flyttade till kusten och blev läkare, Susso stannade kvar och blev ingenting. Förutom trolljägare förstås. Det var i alla fall vad tidningarna skrev. När Diana far hem till sin gamla vän som isolerat sig utanför Vittangi anar hon inte att hon ger sig in i något som hon aldrig kan ta sig ur och som kommer att få förödande konsekvenser för dem hon älskar.

I tio års tid har Sussos mamma Gudrun gått omkring och väntat på att den skenbara frid som präglat hennes tillvaro ska klösas sönder. Och nu händer det. Barnarövaren Lennart Brösth rymmer från psyket och Gudrun tror inte att han har glömt vem det var som förintade hans sekt. 

Stalpi är ett av de samiska språkens många ord för varg och det är kring spåren från denna grå skepnad som handlingen kretsar i Stefan Spjuts nya roman. Denna fristående berättelse knyter an till Stallo och formar sig till en andra del i den norrbottniska legenden om Susso Myrén och den förbannelse som vilar över hennes familj. 

Om man tror på troll, då är man bara konstig, men om man vet att de finns, då är man som förbannad."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar